Öring Fisk, Fiske, Havsöring, Åland, Öring

Öringkarma, Östersjöns värsta väder och kustdryck

Johns fluga hade landat efter ett djupare parti...
 
Hej fiskevänner,
Efter en vecka med några av dem duktigaste och mest kompetenta flugfiskare jag träffat är själen ren och kroppen förstörd. Det har minst sagt varit trevligt att få höra på och umgås med dessa människor. Inte bara p g a deras kompetens som fiskevårdare och fiskare utan också hur dem bemöter världen.
Det är inte att sticka under stol med att människor överlag inte förstår mer än "naturen sköter sig själv". Många tar fisken för givet och åker ut för sitt hobbyfiske, vilket är okej. Andra lägger nät för att få god fisk, och det är också okej. Det är okej så länge dem inser hur en fisk lever och inte förstör något som kanske är extremt viktigt. Ett nät utanför en lekbäck kan förstöra ett helt bestånd havsöring, precis som ett gammalt nät i en lekvik för gädda kan förstöra en hel fisks liv. En fisk som kämpat hela sitt liv för att äntligen få leka och slutar sitt liv genom att dö en plågsam panikdöd för att någon lagt ett nät på fel ställe.
Efter att ha lyssnat på Sportfiskarnas John Kärki och allt dem på Sportfiskarna gör för fisket så inser jag hur viktigt deras arbete är om vi vill ha kvar ett fiske som är roligt och hållbart. Jag kommer absolut att beblanda mig än mer i fiskevård efter Johans och Johns kloka ord och hoppas ni som läser kan ta er tiden att titta på filmerna "Silverskatten" och "En miljon gäddor" på youtube. Förutom att dem är lärorika är dem också ett cinematografiskt mästerverk och det är en fröjd att se hur dem lyckats fånga naturen i sitt rätta element.
Fisket då? Hur har det gått efter 37 timmars flytringspaddlande? Vi har blivit bemötta av Östersjöns värsta fiskeväder. En kallfront med dimma, kyla och regn har slagit oss hårt i ansiktet och vi har bemött den med ett sammanbitet leende och krigat på som dem karaktärer vi är. Hårda, ödmjuka och naturälskande kustkrigare som i andras ögon spenderar sin tid på idioti.
Tillsammans samlade vi på oss 111 timmars kastande och resultatet blev en enda fisk. En silvrig kompis ville visa sitt vackra yttre för oss en dimmig kall vårdag. Johns fluga hade landat efter ett djupare parti och fisken högg direkt flugan sjunkit en kort bit. Hans röst ljöd över fjärden, "Jag har fisk"! En lättnad flöt över mig... Vi hade inte blivit utan.
Jag tackar John och Johan för att dem kom över hit och jag måste såhär i efterhand säga att jag haft en av mina mest lärorika och roliga fiskestunder någonsin. Kvällsplanerandet med sjökortet på bordet, flugbindningen, det hårda fisket och kustdrycken har gett en än mer karaktär och ett extra behagligt minne.
Tack! Jag hoppas ni som läser ser till att planera en tripp med goda vänner och spenderar den på bästa sätt, med ett flugspö i handen.
-Filip
Visa fler inlägg