Öring Havsöring, Sommaröring, Åland, Öring

Sommaröring, ett projekt av egen klass

 
 
 
Åland har ett av Östersjöns tätaste bestånd av kungstobis och högst antagligen också ett av de större bestånden strömming...
Hej,
Var ut med en ny trevlig bekantskap från västkusten och dängde efter öring. Mot oss hade vi hård sydlig vind och en varm natt. Inte bra förutsättningar, men man måste prova. Jag har själv varit i kontakt med fisk under sommartid när jag jiggat abborre längre ut. En teori som växt fram hos mig och några andra bekanta är att vissa öringar fullständigt riktat sig på att jaga abborre. Det är inte ovanligt att hitta abborre i magen på öring vad jag förstått, så det är ju någonting som stöder teorin.
Hursomhelst körde vi vadarfiske och i vanlig manér den gamla teorin om svarta eller vita flugor. Någonting min västkustkompis nämnde var att dem fiskade mycket foamflugor, vilket jag kommer binda upp tills på torsdag/fredag när jag kanske kommer ut att göra ett nytt försök.
Men vad svårt det är. Jag tror det är lite som att börja flugfiska på nytt. När det väl lossar så bara fungerar det sen. Precis som när man börjar fiska öring med vad som helst egentligen.
Här är mina teorier som förhoppningsvis ska bekräftas inom kort. 
Jag tror att foamflugor kan vara någonting eftersom nyckeln nog måste vara rörelse och ljud i kombination med en bra siluett.
Kallare nätter med frånlandsvind eller helst ingen vind bör sänka temperaturen att öringen trivs bättre.
Spinnfiske med jiggliknande rörelser i hög fart kan vara svårslaget, men foamflugor kan som sagt vara bra.
När kungstobisen kommer in kan det hända grejer. Åland har ett av Östersjöns tätaste bestånd av kungstobis och högst antagligen också ett av de större bestånden strömming, (http://www.luontoportti.com/suomi/sv/kalat/kungstobis). Fogdar för grova öringar! Att vi sen också har gotlandsöring i bäckarna, som ju är kända för att vara stora... Har en känsla av att fisket här är väldigt outforskat.
Måste passa på att tacka alla för att ni tar kontakt med mig och kommer hit och vill fiska med mig. Det är en stor orsak till att jag startade bloggen. Flugfiskare generellt har ju en gemensam nämnare och jag har hittills haft jättetrevligt med varenda en av dem!
/Filip

Låg laxstigning 2017

Hej,
 
Så här står det enligt länsstyrelsens fiskeregler för Sverige.
"I kustvattenområdet i Östersjön norr om latituden 62 55 N är fiske med fast redskap som i någon del är högre än 1, 5 meter samt fiske med nät efter lax och öring är förbjudet under tiden 1 april - 30 juni. Under denna period är även allt fiske med nät som har en maskstorlek över 120 mm förbjudet. Fasta redskaps ledarmar får sättas ut innan fiske är tillåtet. Fiskhuset får inte till någon del anslutas till ledarmarna innan fiske är tillåtet. Inte heller andra anordningar avsedda för att fånga fisk får anslutas under denna tid. Vid fiske med push up-fällor får dock fiskhuset anslutas till ledarmarna om fiskhuset hålls ovan vatten fram tills fiske är tillåtet. Vid fiske med push up-fällor får dock fiskhuset anslutas till ledarmarna om fiskhuset hålls ovan vatten fram tills fiske är tillåtet."
Så här ser laxräknaren ut. Till vänster är antalet laxar. Det röda sträcket är satt på den 29 Juni.
När laxstigningen börjar sent p g a årstidsförskjutning behöver lagarna för yrkesfisket korrigeras. Ett yrkesfiske bör finnas, men då behöver också byråkratin fungera.
 
Nästa punkt är Åland. Vi tillåter ankrat nätfiske efter lax, samt fällor. Privatpersoner och yrkesfiskare lägger nät hur dem vill. I våras sågs flera drivgarn längs med Ålands kust där ett också blev polisanmält. 14 nät hittades då drivande.
Hur kan landskapsregeringen på Åland tro att Ålänningar har mer rätt till den här laxen på något sätt? Det fiskas när man vill och hur man vill utan minsta kontroll. När stugägare ringer till ansvarig minister för att trollingfiskare som bor i deras stugor kommit ut och mötits av nät, så blir dem dementerade med "det är bara en gång". Det är absurt och rent oförskämt av Ålands regering att agera så här.
Åland bidrar med noll till den svenska och finska laxen, vi betalar inte finska fiskekort och vi har inte direkt något älv att bidra med.
/Filip

Catch and Release

Det här kanske inte är dem inläggen alla väljer att läsa eftersom dem inte är så roliga, men det låter dig som läser landa på jorden en stund...
Jag kommer ihåg den där frågan jag ställde mig för bara några år sedan. Vad är det roliga i det? Är det överhuvudtaget etiskt?
Mitt liv har cirklat kring uteliv, för att sedan gå över till jakt och nu en blandning av fiske och jakt. Det var inte svårt att få mig övertalad att börja fiska. Det enda som tog emot var huruvida jag kunde hantera moraliskt att kroka en fisk och sedan släppa tillbaka den. Etik har jag lärt mig genom jakten är av yttersta punkt och sätter grunden i att man överhuvudtaget ska få utöva jakt och också fiske.
Jag insåg med tiden, erfarenheten och kunskapen som fanns att hämta att catch and release är en av de mer skonsamma sakerna en fisk kan utsättas för. Vi kan inte sätta oss in i en fisks eller ett djurs värld hur bra vi än tror att vi kan det. Enligt mig så vet ett djur om vilken värld det lever i. Vi människor lever i någon sorts alternativ verklighet som vi har skapat genom allt vi har uppfunnit och fått lära oss.
Som jägare har man sett vad djur utsätts för. När deras bakben blir uppätna och dem bara ligger kvar och tittar. När fiskarna trycks ihop av hundratals skarvar för att decimeras på några sekunder för att sedan simma vidare. Det sker dagligen, livet som vi inte ser.
Jag är inte känslokall, det gör mig illa när jag ser en killing titta på sin nyss överkörda mamma. Men det tar inte bort från det faktum att det är djurens dagliga verklighet. Därför får man i alla sina känslor försöka se det objektivt och inse faktum. Killingen kommer dö och du gör den en tjänst om du förkortar dess lidande.
Vad har detta att göra med catch and release? Jo, när din verklighet är som sagd ovan är du byggd för att tåla den. Precis som att ett rådjur springer vidare med ett brutet ben eller när en räv äter upp sin döda mamma som mat. Den har inte samma känslor som oss, inte samma smärta, bara överlevnad.
Det fick mig att förstå varför sportfiske överhuvudtaget får finnas. Det är inte djurplågeri när det är vad fisken är byggd för att tåla. När den inte kan känna det, eller känslorna det skulle innebära för oss människor.
Djur som inte är byggda för att tåla det används däremot flitigt av oss människor. Kor, grisar, hundar osv behandlas många på fel sätt, ett känslokallt sätt. Vad är sportfiske i jämförelse mot det? Jag känner ingen fiskare som kan säga att den hatar fisken. Snarare tvärtom.
Sportfiske är rent på det sättet att det använder av vad som redan finns i naturen. Fritt levande fiskar som levt sina liv på sina helt egna villkor. Sportfisket gör ingenting som förstör naturen eller på något vis försämrar den annat än att fisken får utstå en minut av vad den varit beredd för och byggd för hela livet. Jag vågar påstå att den fiskevård sportfiskare gör enskilt och också genom organisationer gör långt mer nytta för fisken än någon annan organisation. Det är sportfiskarna som har mest känsla i det eftersom det är deras hobby och dem gör det därför inte för pengarna.
På tal om pengar finns det väl ingenting mer gynnsamt för ekonomin än någon som spenderar pengar på någonting dem inte förbrukar? Sportfiskare tar i princip noll av resursen, men betalar mer än någon annan för att göra det.
Med allt det här sagt så ska jag fortfarande säga att varje gång jag fiskar tänker jag på det här. Hur jag hanterar fisken, var jag fiskar, när jag fiskar osv. Fisken har inte bara värde för mig genom nöje och sinnesro utan för att den bara finns där i sin allra naturligaste form. Därför ska man inte bara se den som nöje, utan en tillgång.
Det här kanske inte är dem inläggen som alla väljer att läsa eftersom dem inte är så roliga, men det låter dig som läser landa på jorden en stund.
/Filip
Visa fler inlägg