Öring Havsöring, Sommaröring, Åland, Öring

Sommaröring, ett projekt av egen klass

 
 
 
Åland har ett av Östersjöns tätaste bestånd av kungstobis och högst antagligen också ett av de större bestånden strömming...
Hej,
Var ut med en ny trevlig bekantskap från västkusten och dängde efter öring. Mot oss hade vi hård sydlig vind och en varm natt. Inte bra förutsättningar, men man måste prova. Jag har själv varit i kontakt med fisk under sommartid när jag jiggat abborre längre ut. En teori som växt fram hos mig och några andra bekanta är att vissa öringar fullständigt riktat sig på att jaga abborre. Det är inte ovanligt att hitta abborre i magen på öring vad jag förstått, så det är ju någonting som stöder teorin.
Hursomhelst körde vi vadarfiske och i vanlig manér den gamla teorin om svarta eller vita flugor. Någonting min västkustkompis nämnde var att dem fiskade mycket foamflugor, vilket jag kommer binda upp tills på torsdag/fredag när jag kanske kommer ut att göra ett nytt försök.
Men vad svårt det är. Jag tror det är lite som att börja flugfiska på nytt. När det väl lossar så bara fungerar det sen. Precis som när man börjar fiska öring med vad som helst egentligen.
Här är mina teorier som förhoppningsvis ska bekräftas inom kort. 
Jag tror att foamflugor kan vara någonting eftersom nyckeln nog måste vara rörelse och ljud i kombination med en bra siluett.
Kallare nätter med frånlandsvind eller helst ingen vind bör sänka temperaturen att öringen trivs bättre.
Spinnfiske med jiggliknande rörelser i hög fart kan vara svårslaget, men foamflugor kan som sagt vara bra.
När kungstobisen kommer in kan det hända grejer. Åland har ett av Östersjöns tätaste bestånd av kungstobis och högst antagligen också ett av de större bestånden strömming, (http://www.luontoportti.com/suomi/sv/kalat/kungstobis). Fogdar för grova öringar! Att vi sen också har gotlandsöring i bäckarna, som ju är kända för att vara stora... Har en känsla av att fisket här är väldigt outforskat.
Måste passa på att tacka alla för att ni tar kontakt med mig och kommer hit och vill fiska med mig. Det är en stor orsak till att jag startade bloggen. Flugfiskare generellt har ju en gemensam nämnare och jag har hittills haft jättetrevligt med varenda en av dem!
/Filip