Fiskevård Bäck, Fisk, Fiske, Fiskevård, Fiskevård havsöring, Gädda, Havsöring, havsöring på Åland, vatten, Åland, Öring

Fiskevårdsdokument

Hej,
Trög på inlägg i brist på saker att lägga upp, har bestämt mig för att spara öringfisket till efter nyår. Lägger all tid på att försöka påverka fisket här och lära mig mer om fiskevård. Allt för mer havsöring på Åland och i Östersjön. Samlat på mig en hel del intressanta pdfer under allt sökande och läsande så tänkte dela dem här.
https://1drv.ms/f/s!AgcFMCAMU1zlqU1zV63ttKMG8Zox
Ekologisk Restaurering av vattendrag är en klassiker och täcker mest, väldigt läsvärd enligt mig. Skulle länken inte fungera uppskattar jag om du lägger en kommentar nedan så uppdaterar jag länken. Skicka gärna flera dokument så kompletterar jag.
Skitfiske! /Filip
#1 - - Robert :

Länken funkar kanon. De blir bra med lite läsning till vintern.Även om jag inte bor på Åland så tillbringar jag oerhört mycket tid med fiske där. Då är det trevligt att få se att det bedrivs fiskevård på Åland.
Keep up the good work (Y)

Svar: Kul att höra! Tack Robert!
ÅLANDSILVRET

#2 - - Anonym:

Hej!
Tack gör länken, toppenintressant läsning. Huserar nästgårds vid väddö och är sugen på att testa ert öringfiske. Spännande med fiskevårdsprojektet.
/Krister

Svar: Kul att det var intressant läsning! Desto mer intresse för fiskevård, desto större chans att kunskapen sprids och det behövs ju. Du är så välkommen att komma hit och fiska! Dra iväg ett mail till mig (Filip.blomberg@hotmail.com) om du blir tillräckligt sugen så kanske jag kan ge några tips iallafall.
Tack för kommentaren! /Filip
ÅLANDSILVRET

#3 - - Pelle:

Hej Filip! Kul att läsa om havsöringsfisket på Åland och att gotlandsöringarna börjat leka. Har fiskat en lång weekend varje vår med kompisar från Sverige kring Björnhuvud och Marsundet. Jag hyr en stuga sen 10 år tillbaks. Det har blivit några fiskar men det brukar inte bli så många. 1-2 fiskar/ år. Kanke en godkänd. Det som är lurigt är om det är odlad eller vild öring. Har bara fått en med klippt fettfena? Stockholmare?
Hur ser 2018 ut?
Mvh
Pelle

Svar: Hej Pelle,
Dem fiskarna man får med klippt fettfena är Stockholmare. Har fått flera stycken, och antagligen fås flera ålandsöringar i stockholm som man tror är vild fisk. Vi planterar ju ut lika mycket öring här som man planterar i hela Stockholm.

Intressant att du fiskar där. Mina morföräldrar äger nämligen marbyfjärdens stugby, inte är det där ni brukar bo?

Det är stor skillnad i hur och var man fiskar på Åland, kusten leverar oftast bara smått medan inre vikarna och sunden ger större fisk. Min snittvikt ligger nog runt 2,5-3kg nästan.

Med vänliga hälsningar, Filip
ÅLANDSILVRET

#4 - - Anonym:

Hej Igen. Vi hyr på Björnhuvud av Janke tidigare men nu Kalle Mattson. Jag hyr året runt men passar på att fiska öring en helg om året med kompisar.

En kompis fick en på 4.6 kg vid Marsundet. Min största är på 3.4 kg vid samma plats. Det verkar bättre utåt havet ifrån Björnhuvud. Men kanske mindre fisk. Det är vatten vi får fiska på men inte alla. Vi köper marsundskortet också så vi kan fiske lite överallt. Vi har med båtar på trailer. Är det värt att åka bort mot hammarudda? En kompis börjar ledsna för han ingen fått. Tänkte om det är klart bättre så kanske man kan åka ditåt?

Sätts det ut så mycket fisk? Fast kring Stockholm är det numera många bäckar som producerar yngel. Vet inte vart det är fisktätast egentligen?

Är nog mer skarv och säl i Stockholm. Det skjuts nog mer skarv och säl kring Åland? Det gör nog att mer fisk klarar sig.

I år hoppas vi på bra förutsättningar 18-22 april.

Vänligen
Pelle

Svar: Japp, vi sätter ut massor med öring här till storlek sett. Skulle säga att det är jämförbart med stockholm i mängd även med deras vilda, men då ska du tänka på att vi har invandring från finska sidan också.
Hammarudda ger mer fisk, men nog inte större än 4,6kg bara sådär, det är en fin fisk! Om ni vill fiska efter stor fisk så är Marsund klockrent. Mängdfiske finner ni vid klassiska ställen som hammarudda, Styrsing och långnabba.

Vi skjuter mycket skarv här, och den försvinner helt från Åland senare på säsongen för att dem är skygga för att bli påskjutna.

Mvh Filip
ÅLANDSILVRET