Fiskevård, Gädda Fiskevård, Gädda, Åland

Ålands syn på gäddor och fiskevård

Hej,
 
Här kommer lite tankar angående användandet av resurser när det kommer till gäddvård på Åland.
Vi, eller snarare sagt några få ovetande har bestämt att för att säkra det Åländska gäddbeståndet skall vi plantera ut yngel. Det här har pågått en längre tid, åtminstone så länge jag varit född och det påvisar enligt min vetskap väldigt dåliga resultat, för det finns inget underlag annat än att fisket blivit mycket sämre. Inte bara här visar yngelplantering dåliga resultat, utan på alla andra ställen i världen man provat det också...
För att sätta lite saker i perspektiv så är det till att börja med en väldigt hög dödlighet på ynglen vi sätter ut. Nästintill en hundraprocentig dödlighet kan man förvänta sig, men ändå kanske så att 0,5-1% klarar sig. Så från den ljusa sidan kan man säga att om vi sätter ut 10000 yngel längs med en sträcka har vi kanske 50-100 överlevande i bästa fall. Det är en betydelsefull siffra, men sedan måste man också räkna med ett väldigt kort livsspann på många av dem, p g a säl, fåglar, kannibalism, genetik, plats osv. Dessutom är själva planteringen utförd så att dödligheten ibland blir ännu högre. Fel plats, för mycket yngel på samma plats osv osv...
Gäddyngelsplantering fungerar endast på ett effektivt sätt där gäddan återintroduceras eller kanske till och med nyintroduceras.
Man försöker med andra ord fixa ett problem med en dålig kostsam lösning istället för att titta på problemet i sig självt. Ålänningar har en långt tillbakagående syn på gäddan om att det är en skräpfisk som helst skall tas upp och kastas i skogen. Tro mig, det här hör man hos vilken fiskerelaterad butik som helst.
Bara en sådan sak att det årligen anordnas en bonktävling i ett av Ålands bästa vatten säger väl sitt. Eller att marknadsföringen som görs är bilder på döda gäddor i många fall. Okunskapen lyser starkt rakt igenom och det slutar upp i ett enormt problem för hela fisket. Det är bevisligen inte bara fisket som blir sämre, utan kvaliteten på vattnet. Vad händer när gäddan decimeras till så låga nivåer att den knappt finns kvar i ett vattensystem? Jo, det blir enorma mängder vitfisk som gör vattnet övergött och försämrar långsiktigt fisket ännu mer. Det här finns det forskning på, som vissa kanske skulle behöva läsa. Finns snabbt att hämta information på diverse universitets hemsidor...
Den här föråldrade synen jag nämnde ligger till grund för det huvudsakliga problemet, turistfisket. Då menar jag inte turister i sig, utan vilken sorts turister. Om synen på gäddan hade varit den rätta hade man haft begränsningar på upptag av fisk med både antal, minimum- och maximummått, men inte ens det kan landskapsregeringen förmå sig att införa.
Ålands biotop är ju en enda stor lekvik i sig, var du än går så har du vatten ett stenkast bort och det är inte bara vatten, utan en fantastisk innerskärgård med flertalet kanalsystem och perfekta lekvikar. Åland borde vara ett gäddparadis utan dess like! Här skulle man kunna anordna internationella gäddfisketävlingar som skulle dra in 20x mer pengar på en vecka än vad hela gäddturismen gör just nu. Men nej, man tar hit turister som kommer med kylbilar och låter dem få härja fritt hur dem vill. Det finns ingen kontroll för var dem fiskar, hur dem fiskar eller vad dem gör med fisken. Man kan ju bevisligen spela in filmer där man tjuvfiskar 80% av gångerna och möjligen bli polisanmäld här på Åland. Vad kan man göra i det tysta då?
Man är så trångsynt att man inte ser annat än att det kommer turister hit. Man ser inte att det långsiktigt förstör fisket och i och med det förstör hela tusirmen i sig.
Om Åland hade värnat om sitt gäddbestånd hade vi levererat många och stora gäddor varje år. Då hade sportfisketurismen hit varit enorm. När en fiskare tittar på Åland ser han ett paradis, men om det gång på gång visar sig vara värdelöst är det kanske inte så intressant ändå. Hade man värnat om gäddbeståndet hade vi haft andra sorters turister som betalar för sig och som kommer hit för upplevelsen, som påverkat resursen minimalt istället för att ta med den hem.
För att förtydliga. Ponera att vi har en grupp turister som kommer hit och fiskar i 3-4 dagar. Dem har ett semibra fiske och får 30 gäddor om dagen som dem tar upp och tar med sig hem. Medelvikten är 2-4kg med flera små och en 6-8kgs om dagen. I runda slängar sliter dem upp minst 200 000 romkorn om dagen och det är då vid dåligt fiske. En stor hona kan ha upp till en halv miljon romkorn i sig, så om dem har bra fiske och fångar några större kan det vara katastrofalt. Om en stor gädda dör kan man slå ut upp till hälften av beståndet i vissa vattensystem, och det kan därefter ta åratal innan det återhämtat sig, om det ens gör det. Observera att jag pratar om en grupp fiskare nu. Inte det 100-tal (?) som kommer hit och tar upp fisk.
Då är frågan... Är det bättre att införa ett maximimått och ett max antal upptag/dag eller skall man spendera tusentals euro på yngelutplantering som varken är genetiskt försvarbart eller ens bevisat att fungera?
Som sagt. Åland är en enda stor lekvik och bör leverera gädda och fisk i sådana mängder att det inte är jämförbart med många många andra ställen. Istället skrivs det i tidningarna när en 14,8kgs gädda fångas. Något som borde ske årligen, och inte bara en eller två st.
Det är rent pinsamt hur man hanterar det här på Åland.
/Filip
#1 - - Kekeke:

Jag tror du är någonting på spåret. Guttorp föder upp stora mängder yngel, 2 miljonerper år har jag hört. Men som du säger det motsvarar bara rommen från några få större honor. Det säger sig självt att de utplanterade ynglen som växt upp genom att snurra runt i små bassänger och matats med foder har svårt att klara sig i de vilda. Att skydda de större gäddorna borde vara av största intresse.

#2 - - Kekeke:

Jag tror du är någonting på spåret. Guttorp föder upp stora mängder yngel, 2 miljonerper år har jag hört. Men som du säger det motsvarar bara rommen från några få större honor. Det säger sig självt att de utplanterade ynglen som växt upp genom att snurra runt i små bassänger och matats med foder har svårt att klara sig i de vilda. Att skydda de större gäddorna borde vara av största intresse.