Allmänt Fisk, Fiske, Harr, Tana, Öring, älv

Torrflugfiske efter harr i Finland

Torrflugan landar lätt snett uppströms från ett vak...
Goddagens fiskevänner och annat löst folk!
I all den laxfrossa jag hade där uppe i Lappland behövde jag lugna mig och få känna ett hugg efter att ha stått i Tana i timtalet och fiskat utan resultat. Därför bestämde vi oss för att vi skulle förflytta till en "liten" skogsälv som rinner ut i Enare.
Sagt och gjort packade vi väskorna och gav oss av 06:30 med bil mot älven. Glad i hågen i föga vetskap om att trippen skulle bjuda på militärmarsch och knäckta spön gick jag in i skogen.
Efter att ha färdats ett par kilometer börjar jag höra det rinnande vattnet och när vi kommer ut till älven i den orörda ödemarken blir man på ett sådär extra gott humör. Vem vill inte fiska i det här landskapet? 
Det var gråmulet, vädret var oroligt och vattenståndet i älven var högt. Vårisarna har smultit sent i Lappland och vattenståndet var långt över normalt. En fisk vakar direkt i lugnvattnet och jag gissar att torrfluga kan vara tricket för dagen. Något jag senare kommer att få äta upp. Vi börjar gå längs med älven i sökan efter lugnvatten och det ska bli en svårare uppgift än vad vi förväntat oss. Någonting annat som slår mig efter att vi gått nästan 7km är att man ska gå tillbaka också...
Inga vak, inget lugnvatten och ingen fisk på kroken än, tålamodet testas. Vad ska det här bli tänker jag, det hjälper inte att militärofficeren leder vägen med spinnspöt heller.
Att jag skulle få en öring eller röding började kännas än mer fjärran. Det är rekordår i Lappland med lägst myggnivåer på åratal och det är kallare än vanligt, säkert bra torrflugeförutsättningar.
8-9km senare kommer här lugnvatten jämfört med tidigare fors. Skickade ut flugan i något slags desperat försök. Kan ju gissa vad det resulterade i...
Kompisen ropar runt krönet, "Fisk!", såklart antar jag att han jävlas och att den enda fisken som finns i den här älven spolats upp i någon kärnkraftsdamm där jag aldrig någonsin kommer få se den levande... Som tur var hade jag fel och runt hörnet kommer han med en harr som han vill ta hem till röken. Ja, varför inte! Efter den vandringen kan man behöva lite mer mat, tänkte jag. När jag själv kommer runt krönet lättar dimman i mina ögon, äntligen lugnvatten och vakande fisk. Trägen vinner, tänker jag. Torrflugan landar lätt snett uppströms från ett vak och på första kastet ser jag flugan försvinna. Mothugget sitter som att det var havsöring jag fiskade! En harr behagar ta flugan och lättnaden är given.
Jag landar några harrar till, mår allmänt mycket bättre. Tills jag knäcker spöt, blir hungrig och måste vandra 10km hem genom skogen. En färd på 25km och ett knäckt spö för några harrar... Om jag inte samlar karmapoäng nu!
Ha det gott /Filip