Lax lax, trolling, Åland

Laxtrolling

En majestätisk fisk hoppar 2 meter upp i luften och bjuder på en uppvisning likt inget annat i bleken och solnedgången...
Godkväll,
Innan ni börjar läsa skall det nämnas att det är lite som ett gift att börja med laxtrolling. Det tar både på tid och ekonomi, men när rullen skriker till samtidigt som laxen hoppar upp i luften och sedan rusar 100m ut över fritt öppet vatten så inser man att tid och ekonomi bara är en skitsak i sammanhanget.
Inte nog med att man får vara ute på det vackra om än ibland hårda havet och skapa en karaktär som bara en laxfiskare kan ha så får man också se på otroligt vackra fenomen man aldrig kan uppleva på samma sätt iland.
När jag fick min första lax var det vackert väder, nästintill bleke. När vi hade svängt båten och kört några meter med solen i ryggen går diskussionen het om hur vevstopp är nyckeln till så mycket annat fiske. Jag bestämmer mig för att göra ett vevstopp för sakens skull och slår av gasen i 10 sekunder. Så länge att grejerna fått tid på sig att slacka av och börja sjunka. Vi hinner bara köra 20 meter och sedan skriker det till, ett långt hårt skrikande från rullen ljuder i båten. Kompisen skriker "det är ju fisk" och jag som sitter bakåtlutad i mina egna tankar tittar ut åt sidan mot paravanerna, och där 20m bakom släpet ser jag någonting som kommer sitta fast på näthinnan för alltid... En majestätisk fisk hoppar 2 meter upp i luften och bjuder på en uppvisning likt ingenting annat i bleken och solnedgången.
Efter en och en halv timme av skrikande, upphetsning och kramp har jag landat och drillat min första fisk som kapten, vilket visar sig vara en skaplig pjäs på 13kg.
Laxen är för mig ett under och någonting som satt sig i min hjärna. Varför vandrar den från Lappland ut till Atlanten och sedan tillbaka? Lever sitt liv i strömmande hav för att sedan simma långt motströms i en älv och till slut bara stanna på en speciell punkt i älven? Den lever 100% av sitt liv i rörelse och allt som oftast i väldigt kraftiga rörelser som man själv aldrig skulle klara av.
Häromdagen var jag ute med en annan vän och trollade och jag gav med mig så mycket att jag lovade honom att han skulle få drilla laxen om vi fick någon. Efter ca 3 timmars trolling skriker det till så man rycks ur sin dvala och den enda tanke som går genom mitt huvud är "det är tammefan helt oslagbart vackert med rullskrik"... Jag tror kanske att jag också sa det tyst för mig själv innan polaren tog spöt och började en kamp som skulle vara nästan en timme.
Man får härda ut i laxarnas rike och lägga sina timmar. Jag har haft 8 hugg varav jag endast fått upp två fiskar. Det är ingenting annat än oflyt och någonting man får vänta sig när man jagar en fisk som hoppar 2 meter upp i luften och drar av broms som en gädda knappt skulle kunna röra om den var i medströms vatten. Man får leva med att drömma om laxar och reagera med ett ryck till alla ljud som låter som en rullknarr, men det är bara för mig ren och skär livsglädje.
Kriga vidare!
-Filip
Visa fler inlägg