Fiskevård Fisk, Fiske, Fiskevård, Gädda, Åland

Kanalgratis tjuvfiske

Hej!
 
Jag har länge tyckt att Kanalgratis gör en stor nytta för sportfisket och att det speciellt för Åland gynnat sportfisketurismen. Som nybörjare var jag ivrig och fiskade gärna efter den största fisken och hade inte riktigt koll på påverkan och hur synen är på tjuvfiske. Så fick jag förklarat för mig av ett par killar att det nog egentligen inte spelade så stor roll och så har väl jargongen gått på Åland.
Jag fiskade länge i den tron, även om jag nog själv visste att det var fel, bara inte hur fel då jag såg flera göra det. Ivrig som jag var blev man lite smått korkad och ignorerade allt det där. Jag fiskade med Kanalgratis och med några av killarna därifrån flera gånger. Men som för alla fiskare med lite intresse börjar man snabbt lära sig mera och läsa på och till slut började jag inse hur fel det här var. Jag ångrade det hela och tänkte gottgöra alltihopa genom Ålands Fiskevårdsförening. Nu sitter styrelsemedlem i Ålands Fiskevårdsförening, Ingmar Eriksson och säger att det som sker är okej.
 
Nu har det här uppmärksammats mer och mer och nu står Team Hajmat på kanten till att bli polisanmälda och bevismaterial finns i varje film som är filmad på Åland. Jag måste säga att jag till en början försvarade dem för jag tycker det är schyssta killar, men allt har sin gräns och nu blir jag högst antagligen istället ovän med dem...
 
Det värsta med det här är inte hur Kanalgratis utfört det hela utan hur det har behandlats på Åland. Det finns bevisligen inte en fungerande lagstiftning för fisket här eftersom man kan göra pengar och nå ut till tiotusentals människor med tjuvfiske och fortfarande slippa undan med det. Jag var i kontakt med en ansvarig som menar att "det är onödigt att ta av landskapets resurser". Det kan läggas hundratusentals euro på att upprätthålla en lagstiftning och till på det flera miljoner på fiskevård, men att göra en polisanmälan när systemet inte efterföljs är att ta onödigt mycket resurser...
Att sedan Visit Åland som är reklamen utåt för Åland och Ålands sportfiske uttalar sig med att man nästintill inte brytt sig och att det är okej är toppen på kakan.
Jag har själv varit med i en film med Kanalgratis där vi medvetet tjuvfiskar och där Kanalgratis fiskat flera gånger efter det, så om ni tror att det handlar om någon enstaka gång och inte är medvetet så är jag ett vittne på att det såväl hänt flertalet gånger som varit medvetet varje gång.
-Filip
#1 - - Ville Eklind :

Bra skrivet och skönt att någon ryter till. Framför allt att du som själv har varit med nu tar avstånd! Rakryggat!

#2 - - d-money:

Ruhe verkar ju inte riktigt klok så man blir inte förvånad direkt.

#3 - - Johan :

Tragiskt att det är så jäv*la inavlat på åland så bönderna inte förstår principen med catch and release. Det handlar bara om mitt å ditt. Folk är ju berädda att betala för att fiska där men gnälliga ålänningar vägrar låta någon göra det.

#4 - - Anonym:

Mkt bra att du tar upp detta. De.om några borde föregå med gott exempel men det är nog viktigare fär dem att sälja överprisade jerseys