Öring Fisk, Fiske, havsöring, Åland, öring

Havsöringsfiske på Åland

Hej,
 
Tänkte berätta mer ingående varför Åland har ett oslagbart öringsfiske och avslöja lite fångstgivande platser. Till att börja med har vi en extremt vacker skärgård och orörd natur som bjuder på ostört fiske och orörda fiskevatten över hela Åland.
 
Här nämner jag redan fördel nummer ett. Fisketrycket på Åland är obefintligt. Jag blir förvånad om jag möter någon när jag fiskar även på de mer "kända" ställena som Lumparn, Möckelö och Styrsing. Orörda fiskar innebär huggvillig fisk i toppkondition. Ett antal riktiga grisöringar har skådats och fångats på Åland om man jämför med t ex Stockholm. I skrivande stund har jag fiskat havsöring i ett och ett halvt år och dragit två vägda 5+, en ickevägd och ett gäng 4+.
Till saken hör också antalet öringar som sätts ut, som ju utgör största delen av sportfiskebeståndet. År 2011 sattes 110 000 - 140 000 öringar ut längs med Stockholms kust. I Stockholm vet vi alla hur hårt fisketrycket är och då kan 140 000 tyckas lite. Jämför det med Ålands 300 000 på ett knappt påfiskat bestånd. Det bokstavligen kryllar av öring över hela Åland och tack vare vår perfekta skärgård som är fylld av strömming är det inte små larvätare utan ett bestånd av stora strömmings/spiggätande grisar.
Vad fiskar jag med då? Jag är lite av den teorin att färg mycket väl kan vara dominerande, men man vet aldrig vilken färg. Därför kör jag väldigt enkelt nästan alltid rödsvart. Det är en fin mångsidig färg som inte är allt för skrikig eller dov. Den har också visat sig dominera rätt rejält vissa dagar och är använd av dem rutinerade gamla minkarna här.
När jag kör fluga kör jag gärna stora flugor. Svart eller vit woollybugger, strömmingsimitationer osv. Inga småflugor alls. Åland har många skyddade områden perfekta att vada eller flytringsfiska på.
 
Eftersom största delen av det åländska beståndet består av planterad öring skall man inte vara rädd att ta hem fisk. Den har inget biologiskt värde och en stor öring kommer dö av mjölksyran den har fått i kampen. Kom ihåg att lekfärgad fisk och fisk med raka fina fenor skall sättas tillbaka!
Den största öringen som ligger närmast mig vägde in på 5,3kg. Dem andra är ovägda. Alla fiskar var odlad utplanterad fisk.
 
-Filip