Öring Fisk, Fiske, Fiskevård, Gädda, Havsöring, natur, vatten, Åland, Öring

Öringstider på Åland

Hösten stegar in med bokstavligt talat stormsteg. Löven hinner knappt gulna innan dem flyger av träden och regnet bara öser ner. Kanske känns det tråkigt för många, men de inbitna öringfiskarna har aldrig varit på bättre humör. Vattnet i bäckarna och åarna forsar och öringen börjar sakta sin vandring upp för det strömmande vattnet.
Öringarna i havet börjar också komma igång, och med dem kommer öringfiskarna fram från sommardvalan. De första rapporterna kom för tre veckor sedan, men det var bara sporadiska rapporter från alla möjliga ställen. Jag kunde inte hålla mig, även om jag vet att det är bättre att börja köra när det är som hetast. Det resulterade i en stor öring tappad och en abborre. En vacker kväll på kusten!
Nu idag kom rapporter om fiskare som haft flera påslag och också tappat en stor. Bara vädret lugnar sig börjar det nog bli dags att hamra efter silver. Få se om man skulle nå sitt mål att komma över 6kg eller 80cm i år. Det är för de oslagbara upplevelserna man fiskar, en drömfisk eller ett drömfiske. Vill man prova sin lycka på Åland är min mail Filip.blomberg@hotmail.com. Jag delar med mig av det jag kan ge om du har intresse av att komma hit.
Hoppas jag får höra av dig! Må gott. /Filip
 
Allmänt Elfiske, Fisk, Fiske, Fiskevård, Gädda, Havsöring, Sommaröring, natur, vatten, Åland, Öring, älv, öring

Elfiske i Loån

Nu när jag ligger sjuk här hemma ska jag passa på att skriva om elfisket jag gjorde i Sverige för några veckor sedan. Någonting som då var nytt för mig och som jag tyckte var väldigt roligt för att inte tala om intressant! Det gav mig mersmak för fiskevård att få umgås lite med John från Sportfiskarna som lärt mig väldigt mycket om praktisk fiskevård. Nicklas och Johns entusiastiska samtal tror jag kunde få vilken förbipasserande som helst att stanna till. Bara av att lyssna på deras vardagliga snack om öring var kunskap för mig. Det skall jag passa på att tacka för återigen!
Elfiske har jag vetat ett tag vad går ut på och varför man gör det, men aldrig förstått hur det fungerar annat än att man för starkström genom vattnet som bedövar fisken. Nu fick jag följa med rakt ut i Loån och se exakt vad man gör när man elfiskar. Jag passade på att dokumentera med telefonen mellan att bära sladd och ta emot fisk i hinken.
Öringarna är fantastiskt vackra fiskar och av bloggen ni nu läser kan ni räkna ut vad jag tycker om fisken rent allmänt och vad det betyder för mig att få hänga med och se en så här välfungerande bäck. Nu har jag inte siffrorna helt klart i huvudet, men jag har för mig att vi fiskade upp över 200 fisk på 30m. Då fanns det ändå mycket forsande partier på sträckan. Helt magiskt för att göra beskrivningen kort.
Det var också intressant att se skillnaden mellan de olika substraten och omgivningen mot vilken sorts fisk som stod där i fråga om ålder och storlek. Ställen med block och dödved höll överlägset mycket mer äldre fisk än de raka strömsträckorna man täckt med endast lekgrus. Det faller sig givet när man tänker på det. Det är ingen bra uppväxtplats för en öring med en rak strömsträcka. Den ger varken mat eller skydd och dem små nollåriga öringarna tvingas nästan ut i havet. Små öringar i havet är bättre än inga alls kan man tycka, men om vattensystemet håller vatten året om tycker jag man ska satsa på att få upp åldern på smolten.
 Tackar återigen Sportfiskarna och Länsstyrelsens för deras arbete och också för att jag fick komma med! Nu skall jag se till att vi på Åland också leverar öringar ut i havet.
Må gott! /Filip
Visa fler inlägg