Allmänt, Gädda Fisk, Fiske, Flugfiske, Gädda, Åland

Gäddfiske med flytring

Plogen kommer som tagen ur en dröm från mitten av vassruggen och ryggfenorna syns tydligt ovanför ytan...
 
Tänkte prova gäddfisket åtminstone ett pass innan flugfisketävlingen i maj. Kolla att allt lirar och att man fortfarande kan lura någon slemmig östersjöalligator.
 
Hamrade på i 2-3 timmar från flytringen med bara en hane på 400 gram som var på hugget. Ville inte störa lekfisken och fiskade djupt och mitt på en mar. Gled ljudlöst runt i flytringen och var allmänt nöjd över att spöt börjat lira när en Rio intouch pike/musky kommit på. Allt blir så mycket lättare med bra fluglinor!
 
Drömde om öringsfiske och ångrade att jag ens trott att gäddorna inte lekte. Lekgäddor är ingenting jag gärna fiskar på längre. Jag gav iallafall inte upp och började tänka på monsterhugg på spinnspö med 8-9kgs gäddor som flyger ur vattnet och hur känslan av det skulle vara på fluga. Rena drömmen tänkte jag...
 
Paddlade på och närmade mig slutet av dagen när jag glider över djupaste stället på maren. En närliggande vassrugge lockar allt för mycket. Flippar in flugan med ett kort 10-15m kast mellan vasstråna. Strippar två snabba för att få ordentlig kontakt med flugan. Vassen brakar till som att en Finlandsfärja startat med fulla motorer och sugit ut allt vatten ur hela Grisslehamn. Plogen börjar 4-5m in i vassen och kommer snabbare än ögat mot flugan, hinner knappt reagera. Stor virvel med fenor ovanför ytan och sen slack...
 
”Fan, den bommade flugan, det var bara ett beskyddande hugg...”, tänker jag. I precis det ögonblicket viner linan iväg 10m rakt åt sidan och klass 10 spöt far som en banan med toppen rakt ner under ytan. Gäddan ställer sig och stångar på 3m djup och jag har ingen möjlighet att göra någonting överhuvudtaget. Pressar upp den till ytan efter någon minut och får se storleken, ”en fin sexa”. Notera att en ”fin femma” var en 7,5kg för mig på ismete i vintras vid kontrollvägning...
 
Gäddan ser flytringen och undrar nog vad den hamnat i för situation, för den gör en rusning rakt ner som Ferdinand på anabola, vattnet bara yr. Vid det här laget tror jag att den är så gott som tappad. Pressar för glatta livet, småkramp i armen och nervös som aldrig tidigare på gäddfiske. Gäddan glider in mot ringen och efter lite tumult ligger den där I min famn. 105+cm avrundat neråt mätt på spöt, personbästa på flugspö för mig!
 
 
Får åka på något pass till på Ålandskrokodilerna. Det var ju roligt med lite gäddgung även om det inte är i närheten av en galen öring på grundflaken när strömmingen kommit in...
 
/Filip
 
Allmänt, Öring Fiske, Havsöring, Åland, Öring

Bloggläsare på besök

Hej,
Säsongsrapport och lite gäster som läst bloggen. Tufft fiske såhär i början av säsongen för att summera. Försenad vår och utvatten i veckor har gjort att fisket är riktigt trögt.
 
Har hamrat på en del och tagit totalt 4 öringar + 1 större som rapporteras om senare.
 
Hade gäster över i helgen som jag visade runt två dagar. Första dagen gick vi från land och då filmade vi en öring i stranden som knappt brydde sig om oss, och ungefär så intresserade var dem av våra drag resten av dagen. Ett hugg och ett följe på hela dagen.
 
Dag två kom en polare med sin båt och körde runt oss. Direkt i början hade en av gästerna påslag som lossnade i ett hopp och bara 10 min efter det kastade min polare ett "guidekast" där vi redan driftat över. Direkt small det på en fining på 2,9kg och 65cm.
Grattis till honom, men riktigt så hade nog varken han eller jag tänkt att vi skulle göra! Gästerna stod fortfarande utan fisk...
 
Hamrade på hela dagen och till slut trots hårda vindförhållanden norpade dem upp en fin vild öring som snabbt fick återgå!
Hoppas dem hade roligt ändå och kanske återkommer när det inte är lika trögt.
 
Skitfiske! /Filip
Allmänt, Öring Fisk, Fiske, Flugfiske, Havsöring, havsöring på Åland, vatten, Åland, Öring

Magiska turer på kylig kust

Hej flugfiskare och annat löst folk!
 
 
Öringsuget har tagit över. Ingenting annat än öring snurrar i huvudet. Ni som är lite extra häftiga vet vad jag pratar om. Det helt bara snurrar kust, öppet vatten och brutala öringfighter i huvudet, allt annat är bara det som man gör utöver att fiska, det där som man glömt när dagen är slut.
 
Jag hade tänkt döpa det här inlägget till ”åtta pass och inte fyra öringar”. Precis så trögt har det varit för mig... Jag har hamrat och hamrat bara för att tappa på pappret ha tappat 4 fiskar. Men hur magiskt har det inte varit såhär i efterhand, bara den där känslan när fisken hugger, lossnar och vänder sin blanka vackra sida till för att bara försvinna långt ut över den tångbeklädda steniga stranden snabbare än ögat hänger med.
 
Utan bompassen och den hårda kampen uppskattar man inte när fisken väl ligger i håven heller. Precis det slog mig idag när jag gav mig ut med flytringen på kusten i hård nordlig vind, regn som övergick till hagel och nollgradigt vatten. Om man hade kunnat läsa en text ovanför mig om vad som pågick så hade det stått ”stör ej, livet är komplett, öringen har tagit över hans sista medvetande”.
Allt har inte bara varit kallt, grått och hårt idag även om kustlivet ter sig vara så. Jag hade trots vädret besök från att jag anlände till när haglet började falla till när kylan trängde sig in till benen i mina fingrar och jag gav mig. Det är tredje dagen jag är här och jag undrar om inte fågeln tittade konstigare på mig än jag gjorde på den när den simmade bredvid mig. ”Varför går du inte på land som normala människor? Stick huvudet under vattnet och ät då om du nu ska bli en svan.”
Kan också meddela att min människokompis jag med mycket tålamod lurade in på flugfiske fått sina tre första öringar på fluga. Hoppas han blev lika fast som mig... Första öringen på fluga är en dag man sent glömmer. Ofta kommer jag på mig själv med att sitta i bilen och knappt veta att jag kör för att hela förloppet återspeglar sig på näthinnan. Från att den vänder i stranden och hjärtat stannar till att den helt utan reson slukar flugan i en vattenkaskad och dunkar till några gånger för att sedan lika snabbt som den tog flugan nästan ta halva backingen. Helt jävla magiskt pojkar och flickor.
 
Det har faktiskt varit bättre dagar några gånger också. Varmare dagar med nästan sol och lite roligare förhållanden.
Till och med maten har varit på plats, men vad ska man säga? Öringen är tuff och havet är skoningslöst. Ibland behövs det hårda tag och sinne av stål för att lura silvret.
 
Hoppas jag kan glädja någon som också har det svårt. Ni andra får väl titta på och le för er själva där hemma. Vem ni än är så ska jag ändå önska er skitfiske!
/Filip

Öringsplatser på Åland

Hej,
 
För att summera min säsong hittills 2018 så har den varit trög. Ett spinnpass från båt resulterade i ett följe. Sex flugfiskepass har resulterat i noll fisk för mig, men tre små från ett stim för C.
 
Lågvatten, ovanligt lång och kall vår har dämpat suget för både mig och öringen.
Jag passar istället på att göra en lista över de mest klassiska ställena som jag hoppas att ingen tar illa vid sig av att jag delar. https://www.google.com/maps/placelists/list/1Nj-1JizuvXYfKpUxeGYgQ6XbiAY?hl=sv
Det här är ställen som ofta ger fisk och som flera fiskar på. Bland annat setts fina fiskar på 5kg+ härifrån. Frågar ni en fiskare eller i butiken var man ska fiska öring är det här svaren ni får.
Hoppas det kan hjälpa någon i deras val av resa hit till Åland.
 
Skitfiske!
/Filip
Visa fler inlägg